Tuinmeubelen – materiaalsoorten en onderhoudsadvies

Tuinmeubelen van teakhout

Teakhout is duurzaam en geeft een warme uitstraling. Teakhout overtreft alle andere houtsoorten qua duurzaamheid, stabiliteit en weersbestendigheid en daarom zijn de meeste tuinmeubelen van teakhout gemaakt. Teakhouten tuinmeubelen kunnen het gehele jaar door buiten blijven staan. Wij raden wel aan om de tuinmeubelen voor de winterperiode goed te reinigen met groene zeep of een teakhout cleaner i.c.m. lauwwarm water.

Teakhouten tuinmeubelen zijn of behandeld of onbehandeld verkrijgbaar. Onbehandeld teakhout heeft een naturel kleur en behandeld teakhout is vaak behandeld met een grey wash, waardoor het hout een old look uitstraling krijgt.

Teakhout wordt van zichzelf steeds grijzer. (Daarnaast kan het hout krimpen en barsten). Dit is te vergelijken met de verkleuring van douglas/ lariks hout. Sommige mensen vinden dit prachtig en andere mensen vinden de natuurlijke kleur mooier. Gelukkig is er voor beide partijen een oplossing, want teakhout kan worden behandeld met teakhout olie of een sealer, waardoor de natuurlijke kleur langer behouden kan blijven. De olie of sealer zorgt voor een beschermende laag. Het is wel van belang om deze behandeling regelmatig te herhalen. Wanneer u denkt dat de tafel verandert qua kleur is het handig om het teakhout licht op te schuren en vervolgens opnieuw te oliën of te sealen.

Wicker (vlechtwerk)

Vlechtwerk wordt ook wel wicker genoemd. Wicker is een kunststof draad met een natuurlijke uitstraling. Dit draad is in 3 verschillende soorten verkrijgbaar: plat, rond en halfrond. Wicker kent een groot aantal voordelen waardoor dit materiaal uitermate geschikt is voor tuinmeubilair. Wicker is licht in gewicht, sterk, duurzaam, onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te reinigen. Wicker tuinmeubelen kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met een zachte borstel, groene zeep en lauwwarm water.

Wicker tuinmeubelen zijn er in verschillende vormen, soorten en kleuren. Doordat het aanbod enorm is, is er voor ieder wat wils. Zo zijn er bijvoorbeeld diningstoelen, loungestoelen, loungebanken, hockers en complete loungesets gemaakt van wicker. Een wicker tuinstoel met een verstelbare rugleuning is echt ideaal. D.m.v. een gasveer is de rugleuning in iedere gewenste positie te stellen. Deze gasveer kan met een beetje vet soepel worden gehouden, zodat deze extra lang meegaat.

Wicker is redelijk gevoelig voor snelle temperatuurverschillen. Wij raden daarom aan om deze meubelen niet in een korte tijd van warm naar koud te verplaatsen of andersom. Het materiaal moet eerst op temperatuur komen. Ook is het verstandig om de meubelen niet te gebruiken tijdens vorst.

Aluminium tuinmeubelen

Aluminium is een veelvuldig gebruikt materiaalsoort binnen de tuinmeubelbranche. Dit is niet voor niets, want aluminium is licht in gewicht, onderhoudsvriendelijk en roestvrij. Naast deze praktische eigenschappen is aluminium goed te combineren met andere materialen.

De meeste aluminium tuinmeubelen zijn voorzien van een poedercoating. Dit zorgt ervoor dat de tuinmeubelen beter bestendig zijn tegen diverse weersinvloeden. En een ander groot voordeel van poedercoaten is: het toevoegen van verschillende kleuren aan een collectie.

Het is belangrijk om de tuinmeubelen periodiek af te nemen met een zachte doek, zodat het vuil niet aan het materiaal kan hechten. Gepoedercoat aluminium kan simpel worden schoongemaakt met een sopje van water en groene zeep.

Polywood tuinmeubelen

Polywood is een kunststof met houtstructuur. Dit materiaal wordt veelal gebruikt als tafelblad. Het voordeel van polywood is dat het niet kan krimpen of barsten, zoals echt hout. Het materiaal is ook eenvoudig te reinigen met een zachte doek, groene zeep en lauwwarm water.

Polywood is wel gevoelig voor verkleuringen, kringen en vlekken indien er langere tijd potten of vazen op de tafel blijven staan. Wij raden dan ook aan om dit niet te doen.

RVS tuinmeubelen

RVS heeft een lange levensduur en is redelijk onderhoudsarm. Hoewel RVS weinig onderhoud nodig heeft, is het wel van belang om de tuinmeubelen regelmatig schoon te maken. Dit kan met een zacht doekje of een zachte borstel en lauwwarm water. Eventueel te behandelen met een RVS reiniger.

RVS heeft de eigenschap dat het na verloop van tijd kleine roestpuntjes krijgt, ondanks het feit dat het niet kan roesten. Dit heeft te maken met oxidatie van buitenaf. In onze lucht zweven ijzerdeeltjes die zich kunnen hechten op RVS. Deze deeltjes kunnen gaan roesten wanneer de tuinmeubelen niet juist worden onderhouden. Door regelmatig het tuinmeubilair schoon te maken wordt de aanhechting van ijzerdeeltjes voorkomen. Het schoonmaken maakt de oppervlakte van het materiaal gladder en dat voorkomt de aanhechting. RVS dient vaker schoon gemaakt te worden wanneer het naast een spoorlijn of een weiland met vee wordt geplaatst.

Outdoor textiel

Outdoor textiel is een textielsoort dat speciaal ontwikkeld is voor buitengebruik. Het heeft een beschermlaag dat water en vuil afstoot. Outdoor textiel dient regelmatig te worden schoongemaakt en vergt iets meer onderhoud dan een ander materiaalsoort. Outdoor textiel kan worden gereinigd met groene zeep en lauwwarm water.

Wij adviseren om losse kussens na gebruik op te bergen.

Graniet

Graniet is een natuurlijk product en is van nature sterk en robuust. Tuinmeubelen van graniet hebben een luxe uitstraling en geen enkel meubelstuk is identiek qua kleur. Dit maakt graniet uniek! Dit materiaal is eenvoudig in onderhoud en kan gemakkelijk gereinigd worden. Gebruik een zacht doekje of zacht borsteltje en een beetje groene zeep. Graniet is vorstbestendig en kan daarom het gehele jaar buiten blijven staan.

De nadelen van Graniet zijn:

  • iets gevoelig voor krassen (niet met een harde borstel, schuurspons of staalwol schoonmaken)
  • potten en accessoires niet te lang op dezelfde plek laten staan i.v.m. kringvorming

Heeft u nog vragen over bepaalde materialen of onderhoudsadvies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!