
Het grote tuinkussen blog
Tuinkussens zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar Zo heb je stoelkussens voor standenstoelen, een kussen voor de tuinbank, loungekussens voor in je loungeset of ligbedkussens voor op je ligbed. Al deze tuinkussens zijn gemaakt van verschillende materialen. Welk materiaal is nu het meest geschikt voor jouw tuin? In dit blog lees je over de kenmerken van diverse stoffen, hoe je deze mooi houdt, hoe je ze reinigt.
Om dit blog overzichtelijk te houden is het onderverdeeld in de volgende alinea’s: materiaalsoorten, weerbestendige tuinkussens en berg je tuinkussens op. Zo kun je direct starten met lezen bij de informatie die jij nodig hebt.
- 1. Materiaalsoorten
- Weerbestendige tuinkussens - 2. Hoe onderhoud ik mijn tuinkussens?
- 3. Berg je tuinkussens op
- Speciale opbergtassen voor tuinkussens
1. Materiaalsoorten
De meeste mensen weten voordat ze een tuinkussen gaan kopen al welk type tuinkussen ze nodig hebben. Welke stofsoort het meest geschikt is, dat kan wat lastiger te bepalen zijn. Daarom beginnen we in dit blog met informatie over de materiaalsoorten.
Tuinkussens zijn in het kort onder te verdelen in kussens die niet weerbestendig zijn en kussens die wel weerbestendig zijn. Tuinkussens gemaakt van katoen zijn vaak zachter en zorgen voor een huiselijk sfeer. Tuinkussens gemaakt van outdoor textiel zijn beter bestand tegen de verschillende weersinvloeden.
Voor alle tuinkussens wordt gebruik gemaakt van lichtechte of lichtvaste stoffen. De zon heeft minder effect op de kleur van deze stoffen. In welke mate tuinkussenstoffen bestand zijn tegen verkleuring wordt op een schaal van 1 tot 8 aangeduid. Hierin is 1 een lage lichtechtheid en 8 een hoge lichtechtheid. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat donkere kleuren sneller vervagen dan lichte kleuren. Hieronder staan de verschillende stofsoorten en hun score op lichtechtheid omschreven.
Katoen: Het voordeel van katoen is dat het heerlijk zacht en koel aanvoelt. Katoen draagt hierdoor bij aan een optimaal zitcomfort. Deze stof is luchtig en heeft een vochtopnemend vermogen. Erg prettig om op te zitten in de warme zomerzon. Deze natuurlijke vezel heeft een lichtechtheid van 5/6 op de lichtechtheid schaal van 8.
Polyester: Polyester is een sterke, synthetische stof. Deze stof is slijtvast, makkelijk te reinigen en vuilafstotend. Polyester op zichzelf staand scoort een 5/6 op de lichtechtheid schaal van 8. Dit materiaal wordt voor het gebruik van tuinkussens vaak gecombineerd met katoen.
50% katoen/50% polyester: Een katoenmix van 50% katoen en 50% polyester voelt zacht en tegelijkertijd glad aan. Deze stof heeft een fijn geweven structuur voor een warme uitstraling. Een katoenmix van 50% katoen en 50% polyester krijgt een cijfer 4 op de schaal van 8. Deze stof zal bij langdurig blootstellen aan de zon verkleuren. Het katoen is gecombineerd met polyester. Dit is gedaan omdat katoen snel vocht opneemt. Door het katoen te mixen met polyester, neemt de stof minder snel vocht op. Hierdoor kunnen kussens gemaakt van katoen en polyester tegen enkele druppels regen.
50% katoen, 45% polyester, 5% overig: Een katoenmix van 50% katoen, 45% polyester en 5% overig wat houdt dit in? Wanneer er bij een kussen staat dat het materiaal voor 50% uit katoen bestaat, voor 45% uit polyester en voor 5% uit overige materialen, dan staat overig voor gerecyclede stoffen. Op de schaal van 8 krijgt deze stof een 5. De kleuren van deze stof zal na langdurige blootstelling aan de zon vervagen. Dankzij de combinatie met polyester en gerecyclede stoffen zal het materiaal niet snel vocht opnemen. Enkele regendruppels op tuinkussens van deze stof is dus geen ramp.
Acryl: Acryl of acrylvezel is een synthetische vezel die veelal gebruikt wordt als textielvezel. Acryl is hittebestendig, heeft een warmte-isolerend vermogen, neemt weinig tot geen vocht op, is bestand tegen zonlicht, is zeer weerbestendig en bacteriën en schimmels hebben geen invloed op deze stof. Acryl is iets minder sterk dan andere synthetische stoffen en ongeveer even sterk als katoen. Daar tegenover staat dat acryl warm en zacht aanvoelt. Deze stof scoort een 6 op de lichtechtheid schaal van 8.
Dralon: Staat er bij een tuinkussen dat de stof voor 100% van Dralon gemaakt is, dan is het gemaakt van 100% polyacryl van hoge kwaliteit. Polyacryl is een synthetische stof en de vezels zijn door en door gekleurd. Dit houdt in dat de stof tot in de kern voorzien is van kleur, waardoor het langer mooi van kleur blijft. Op de lichtechtheid schaal van 8 scoort deze stof maar liefst een 7. Daarnaast is Dralon erg sterk, luchtdoorlatend, eenvoudig te reinigen en heeft het de eigenschappen van wol. Lekker zacht dus!
Weerbestendige tuinkussens
Outdoor textiel is erg populair om te gebruiken voor tuinkussens. Dit materiaal maakt tuinkussens pas echt weerbestendig. Ook outdoor textiel is verkrijgbaar in verschillende soorten.
Waterafstotende outdoor stof: Door een waterafstotende laag onder de stof van een tuinkussen aan te brengen, wordt een tuinkussen nog meer geschikt voor buiten gebruik. Deze onderlaag is gemaakt van waterafstotend polypropyleen. Het voordeel van een waterafstotende laag onder een stof aanbrengen is dat de comfort niet achteruit gaat. De zachte bovenlaag blijft zichtbaar en voelbaar. Deze zachte bovenlaag wordt voorzien van een teflon coating. Hierdoor wordt het tuinkussen vuil- en waterafstotend. De lichtechtheid van waterafstotende outdoor kussens hangt af van welke stof er is gebruikt.
Olefin outdoor textiel: Tuinkussens gemaakt van Olefin outdoor textiel zijn speciaal gemaakt om buiten te laten liggen. Olefin stof voelt zacht aan en heeft een fijn geweven structuur voor een warme uitstraling. De grondstof van Olefin textiel is olie. Bij het vervaardigen van deze stof wordt er in een vroeg stadium kleurstof aan toegevoegd. Hierdoor is de kleur tot in de kern aanwezig en scoort Olefin een 7/8 op de schaal van lichtechtheid. Dankzij de grondstof en dit proces is deze stof kleurvast, UV-bestendig en waterafstotend.

Vulling: De buitenkant van een tuinkussen is het belangrijkste, maar de juiste vulling maakt een kussen helemaal af. De meeste tuinkussens zijn gevuld met polyester wol of polyester foam vlokken. Regelmatig staat er bij tuinkussens Quick Dry Foam vermeld, met name bij loungekussens van Olefin outdoor textiel. Dit is de vulling die voor All Weather kussens gebruikt wordt. Deze vulling is zowel zacht als stevig. Zoals de naam al luidt, is deze vulling sneldrogend. De perfecte vulling voor kussens gemaakt van Olefin stof.
Hoe onderhoud ik mijn tuinkussens?
Je tuinkussens worden soms behoorlijk op de proef gesteld. Een vlek van saus tijdens de barbecue of een glas dat uit je handen glipt? Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Benieuwd hoe je je tuinkussens weer fris en schoon krijgt? Lees dan onderstaande tips over wat je wel én niet moet doen.
Heb jij ook van die fijne tuinkussens op je tuinset of loungeset liggen? Ze geven de set nét dat stukje extra sfeer. Natuurlijk wil je jouw tuinkussens zo lang mogelijk mooi houden. Het is daarom belangrijk om de kussens regelmatig schoon te maken. Check voordat je begint met het schoonmaken eerst het label van het kussen. Als erop staat dat ze in de wasmachine kunnen, heb je geluk. Let op wanneer de kussens een waterafstotende coating hebben of vervaardigd zijn van acryl, polyester of vinyl. Deze materialen kun je het beste met de hand wassen.
Tuinkussens hoef je niet met chemische middelen te behandelen. Gebruik ook geen hogedrukspuit om tuinkussens te reinigen. Bij de meeste kussens is afnemen met een vochtige doek voldoende om vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je bladeren en ander vuil niet te lang op de kussens laat zitten. Hierdoor kunnen blijvende vlekken ontstaan. Bij hardnekkig vuil kan een beetje soda water of groene zeep helpen om het vuil los te weken.
Als je schimmelvlekken wilt verwijderen, is de wasmachine een handige optie. Voordat je ze echter in de wasmachine stopt, moet je eerst een sopje van Biotex maken en de kussenhoezen hier een nacht in laten weken. Was de hoezen vervolgens op 30 graden in de wasmachine en ze zullen er weer fris en schoon uitzien.
Een kussen zonder ritssluiting: Heb jij tuinkussens zonder rits? Vul dan de badkuip of een grote bak met water, van maximaal 30 graden. Voeg hier een mild wasmiddel aan toe. Leg er een stoelkussen of tuinkussen in om schoon te weken. Let op: Het kussen zal zich volzuigen met water. Probeer het kussen zo goed mogelijk uit te wringen boven de kuip. Leg het kussen vervolgens plat en uit de zon te drogen. Duw de vulling weer in de juiste vorm met je handen, wanneer het kussen nog nat is.
Een kussen met ritssluiting: Was de hoes met de hand of op een handwasprogramma op maximaal 30 graden en met een mild wasmiddel. Stop vulling er weer in wanneer de hoes nog vochtig is, op deze manier vormt de hoes zich weer naar vorm van de vulling.
3. Berg je tuinkussens op
Bij Gerrits Tuinmeubelen raden wij bij alle kussens aan om ze binnen op te bergen. Vooral bij de sierkussens en tuinkussens die niet waterafstotend zijn. Berg deze kussens op wanneer het begint te regenen. Zijn ze toch een beetje nat geregend? Leg ze dan eerst binnen te drogen, voordat je ze bijvoorbeeld in een kussentas of -kist opbergt. Doe je dit niet, dan kan het gaan broeien en kan er schimmel ontstaan in de stof en/of vulling.
Tuinkussens gemaakt van waterafstotende outdoor textiel kunnen goed tegen een beetje regen. Deze kussens kunnen veel hebben. Toch raden wij je aan om deze tuinkussens binnen op te bergen wanneer je ze niet gebruikt. Zo blijven ze nog langer mooi. Ook bij deze kussens is het verstandig om ze eerst te laten drogen alvorens ze op te bergen om schimmelvorming te voorkomen.
Olefin outdoor textiel met een Quick Dry Foam vulling is speciaal ontworpen, zodat jij jouw tuinkussens met een gerust hart buiten kan laten liggen. Hierdoor heb je geen opbergruimte nodig. Je moet alleen niet vlak na een regenbui gaan zitten op je loungekussens. De vulling raakt vol met regenwater en heeft na een flinke bui de tijd nodig om te drogen. Zelfs bij deze hoge kwaliteit outdoor kussens raden wij je aan om ze binnen droog op te bergen om de levensduur te verlengen.
Speciale opbergtassen voor tuinkussens
Een handige oplossing om tuinkussens op te bergen, is door ze te plaatsen in een speciaal ontworpen kussentas. Deze tassen zijn uitgerust met een actief luchtsysteem dat vochtige lucht uit de tas laat ontsnappen, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen. Bovendien bieden ze bescherming tegen verkleuring door zonlicht. Het grote voordeel van kussentassen is dat ze betaalbaar zijn voor vrijwel iedereen. Bij Gerrits Tuinmeubelen zijn ze al verkrijgbaar vanaf €14,95.
Toch nog vragen?
Heb jij na het lezen van dit blog toch nog vragen over materialen of over een specifiek artikel? Wees dan geen vreemde en kom langs in onze showroom in Emmen of in Vroomshoop. Is dit voor jou te ver reizen? Neem dan contact op met onze klantenservice via de telefoon, e-mail, chat of whatsapp. Onze medewerkers staan je graag te woord om al jouw vragen te beantwoorden.
Laat een antwoord achter