default

Get a quote

Vanaf €50,- gratis thuisbezorgd!*
Gratis retourzending!*
Betalen bij levering*
Alles uit voorraad leverbaar
Laagste prijsgarantie
Hoe onderhoud ik mijn teakhouten tuinmeubelen?

Hoe onderhoud ik mijn teakhouten tuinmeubelen?

Je hebt net nieuwe teakhouten tuinmeubelen gekocht, maar hoe houd je deze nou het langste mooi en hoe kan je ze het beste schoonmaken? Alles wat je over teakhouten tuinmeubelen moet weten vertellen we je in deze blog.

Wat is teakhout?

Teakhout is een type hardhout met een warme uitstraling. Het teakhout, wat veel gebruikt wordt in de houten tuinmeubelen van Gerrits Tuinmeubelen, komt van de Tectona Grandis boom. Deze boom kenmerkt zich door zijn waterresistentie en komt voornamelijk uit het zuidoosten van Azië. Teakhout is een van de meest duurzame houtsoorten. Het is sterk, van nature vettig en splintert nauwelijks. Doordat er van nature een hoog oliegehalte aanwezig is in dit type hout, zal het niet snel uitdrogen. Door deze eigenschappen is het hout perfect voor tuinmeubelen. Teakhout leeft, dit houdt in dat er barstjes of scheurtjes kunnen ontstaan. Daarnaast zal teakhout op den duur zijn warme, goudbruine kleur verliezen en vergrijzen. Dit lijkt vaak een gebrek, maar beide eigenschappen hebben totaal geen invloed op de kwaliteit van het hout. Je kan teakhout kopen wat al behandeld is of teakhout dat onbehandeld is.

35104407263_3f9c9ca7ef_b

Teakmeubelen schoonmaken 

Jouw teakhouten tuinset of tuinstoelen kan je het beste schoonmaken voordat de winterperiode begint en voordat je de tuinmeubelen weer klaarzet voor de zomer. Teakhout kan je op 2 manieren schoonmaken; met groene zeep of met soda. Bij beide opties is het belangrijk om het hout eerst goed nat te maken. Op deze manier gaan de vezels van het hout open staan en kan je het hout beter schoonmaken. Gebruik hiervoor een tuinslang of ga aan de slag na een flinke regenbui. 

De werkwijze bij groene zeep en soda is hetzelfde. 

  • Meng één van de productsoorten met lauwwarm water. 
  • Gebruik een borstel of pluisvrije spons om het hout goed in te wrijven met het sopje. Laat dit 5 á 10 minuten goed intrekken. 
  • Vervolgens is het een kwestie van goed schrobben. Doe dit altijd tegen de haren in om groene aanslag weg te krijgen. 
  • Als laatste is het belangrijk om het teakhout goed af te spoelen met water (tuinslang of emmer). 

Het gebruik van een hogedrukspuit wordt sterk afgeraden. Door de druk kan je het hout beschadigen en kunnen er splinters ontstaan.

Beits of olie

Ons advies is om teakhouten tuinmeubelen op natuurlijke wijze te laten vergrijzen. Op deze manier past het hout zich aan naar de omstandigheden waarin hij staat. De natuurlijke oliën in het hout bieden in principe genoeg bescherming. Wil je toch graag de originele kleur behouden? Dan kan je onbehandeld hout behandelen met een teakolie of beits. Hierbij is het belangrijk dat je iedere paar maanden de behandeling herhaald. Let op: een behandeling is geen garantie dat jouw teakmeubelen langer mee gaan, maar is alleen voor kleurbehoud.

teakhout

Teakhouten tuinmeubelen opbergen 

Een grote teakhouten tafel kan je niet gemakkelijk opbergen maar als je de ruimte hebt om dit wel te doen, is dat ook zeker ons advies. Op deze manier bescherm je je tuinmeubelen tegen extreme weersomstandigheden en zal je er langer plezier van hebben.

Tips om langer van jouw tuinmeubelen te genieten

  • Gebruik geen afdekhoes voor jouw teakhouten tuinmeubelen. Hieronder kan zich vocht ophopen en dit kan lelijke vlekken veroorzaken.
  • Laat niet langdurig decoratie staan op je teakhouten tuinmeubelen, hierdoor kunnen vlekken ontstaan die je niet kan verwijderen. 
  • Berg je meubelen op wanneer je daar de ruimte voor hebt. Zo heb je langer plezier van je tuinmeubelen.
teakhouttafelblad2
Delen

Laat een antwoord achter Annuleer antwoord

Uw email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *