default

Get a quote

Vanaf €50,- gratis thuisbezorgd!*
Gratis retourzending!*
Betalen bij levering*
Alles uit voorraad leverbaar
Laagste prijsgarantie
Hoe werkt een parasol nou eigenlijk?

Hoe werkt een parasol nou eigenlijk?

Bij het woord parasol heeft iedereen een eigen beeld. De één ziet een strandparasol voor zich, de ander een parasolletje om vast te houden en de volgende denkt aan een zweefparasol. Dit komt omdat er best veel verschillende soorten bestaan. De parasols in de collectie van Gerrits Tuinmeubelen zijn onderverdeeld in stokparasols en zweefparasols. Binnen de categorieën stokparasols en zweefparasols zijn ook weer variaties te vinden. Vooral in de opdraaisystemen zit veel verschil. In dit blog kun je lezen hoe stokparasols en zweefparasols nou eigenlijk werken.

Wat is een handige parasol?

Onze medewerkers krijgen vaak de vraag; “Wat is een handige parasol?” Dit is lastig te beantwoorden, want dit is erg persoonlijk. Om erachter te komen wat voor jou een handige parasol is, is het handig om eerst voor jezelf na te gaan wat jouw wensen zijn. Alle parasolsoorten zijn gebruiksvriendelijk. Toch kan het zijn dat het ene parasolsysteem voor jou gemakkelijker te gebruiken is, dan het andere systeem.

We maken het maken van jouw parasolkeuze graag gemakkelijker. In dit blog staan de diverse stok- en zweefparasols en hoe je ze gebruikt omschreven. Hieruit kun jij opmaken welk type het beste bij jou past. Tot slot kun je lezen over de verschillende soorten parasolvoeten.

 • Stokparasols
  • met push-up systeem
  • met een draaimechanisme
  • met een katrolsysteem
 • Zweefparasols
  • 360° draaibaar
  • naar 4 kanten kantelbaar
 • Parasolvoeten
  • voor stokparasols
  • voor zweefparasols

Stokparasols

De stokparasol is waarschijnlijk de meest bekende soort die er bestaat. Dit type is in meerdere uitvoeringen op de markt gebracht en staat ook wel bekend als de strandparasol. Van de stokparasol zijn bij Gerrits Tuinmeubelen diverse varianten te vinden, uitgevoerd in uiteenlopende kleuren. De categorie stokparasols is onder te verdelen in 3 soorten:

 • Met push-up systeem: In onze webshop vind je meerdere stokparasols met een push-up systeem. Dit systeem om een stokparasol te openen is klassiek en alom bekend van de strandparasol. Een stok met een push-up systeem bestaat uit twee delen. Schuif de delen in elkaar en zet ze vast. Met deze bevestiging is ook de hoogte van het doek te bepalen. De baleinen zijn bevestigd aan de greep rond de stok. Door de greep omhoog te bewegen, open je het parasoldoek. Het openen gaat vrij soepel, ook wanneer je wat minder kracht in je handen hebt. Bovenaan klikt het push-up systeem vanzelf vast. Het doek is net zo eenvoudig weer te sluiten. Bovenaan de stok zit doorgaans een scharnier, waarmee het parasoldoek te kantelen is. Het doek kantel je door de push-up omhoog te duwen en het doek te kantelen, of door een knop in het frame in te drukken en het parasoldoek te kantelen. Bekijk bijvoorbeeld de Madison Elba Push-up stokparasol.
 • De Madison Sun Wave is een speciale balkon parasol en valt ook onder de groep push-up stokparasols. De balkonparasol heeft een half parasoldoek en kan zowel in een parasolvoet als in een balkonklem bevestigd worden. Open het doek door de zilverkleurige grepen naar beneden te bewegen en vast te duwen. Trek vervolgens in het midden van het doek de baleinen naar beneden en klik ze vast. Nu heb je een waaier. Door de push-up greep onderaan het doek omhoog te bewegen, kantelt deze tot een parasol met een half parasoldoek. Het halve doek is op verschillende manieren te verstellen. Positioneer het parasoldoek aan de buitenkant van jouw balkon als afdakje tegen de zon, of zet het doek als een waaier omhoog, ter beschutting.
 • Met een draaimechanisme: Stokparasols met een draaimechanisme zijn waarschijnlijk de meest voorkomende stokparasol soort. Parasols met een draaimechanisme hebben een stok die uit één geheel bestaat, omdat hierin een touw zit om het parasoldoek te hijsen. Aan de stok zit een zwengel om het touw mee te bedienen. Zet de stok in de parasolvoet en zet het goed vast. De zwengel zit onder het parasoldoek. Draai met de klok mee om het parasoldoek te openen, draai tegen de klok in om het weer te sluiten. Heeft de stokparasol een kniksysteem? Dan is de knop om het kniksysteem te gebruiken, net onder de baleinen te vinden. De Madison Paros II stokparasol heeft een draaisysteem dat je door kunt draaien tot het doek vanzelf kantelt. Ideaal!
 • De Madison Asymetric stokparasol is een bijzondere stokparasol. Deze stokparasol heeft veel weg van een zweefparasol, doordat hij twee langere baleinen heeft. Het opendraaien van het parasoldoek werkt hetzelfde als bij de andere stokparasols met een draaisysteem. Bij het dichtdraaien van het parasoldoek is het belangrijk om de twee langste baleinen nog extra in te klappen. Draai daarvoor eerst het parasoldoek dicht. Trek vervolgens de langere baleinen om de beurt omhoog en duw ze richting de stok. Duw vervolgens de twee baleinen tegelijkertijd aan, om alle baleinen netjes bij elkaar te kunnen bundelen.
 • Met een katrolsysteem: Er zijn ook stokparasols met een katrolsysteem. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Madison Profi-Line stokparasol serie. Hoe deze stokparasol werkt heeft veel weg van een zeil hijsen. Bij dit type vind je een touw aan de buitenkant van de mast. Het touw zit door een katrol, bovenaan de mast. Rijs het zeil door aan het touw te trekken en wikkel het touw om de koordhouder, om het doek vast te zetten. Onder de basis van de baleinen is deze stokparasol voorzien van een veiligheidspin. Je hoeft niet bang te zijn om het touw per ongeluk los te laten tijdens het hijsen. Mocht dit gebeuren, dan wordt het parasoldoek opgevangen door het automatische remsysteem.

Zweefparasols

De laatste jaren is de zweefparasol steeds populairder geworden. We creëren steeds meer luxe in en om ons huis en hier past de zweefparasol uitstekend bij. Het grote voordeel van een zweefparasol is dat de stok zich aan de zijkant van het parasoldoek bevindt, in plaats van in het midden. Je kunt de parasolvoet aan de zijkant van je tuinset of loungeset plaatsen, daar staat hij niet in de weg. De categorie zweefparasols is onder te verdelen in twee soorten:

 • 360° draaibaar: Een zweefparasol is een zware en grote parasol. Het grote doek heeft een goed contragewicht nodig. De juiste parasolvoet is een must. De stok is ook veel dikker en steviger dan bij een stokparasol en is eerder een frame te noemen. Aan het frame zit een greep met een drukknop, om het doek mee omhoog te duwen. Aan de binnenkant van de greep zit een mechanisme, dat in een goot aan de buitenkant van het frame valt. Nadat je het parasoldoek omhoog hebt geduwd, draai je het doek open met de zwengel tussen het frame en het doek in. Door vervolgens de greep weer naar beneden te bewegen, kun je het parasoldoek achterover kantelen. Onderaan de stok zit een pedaal, waarmee je de zweefparasol 360° kunt draaien. Bekijk bijvoorbeeld de 4 Seasons Outdoor Hacienda zweefparasol.
 • Naar 4 kanten kantelbaar: Er zijn ook zweefparasols die naast 360° draaibaar en achterwaarts kantelbaar, ook zijwaarts te kantelen zijn. In onze webshop zijn dit de 4 Seasons Outdoor Siesta Premium Wood Look zweefparasol en de zweefparasols uit de Monaco serie van Madison. Met deze zweefparasols kun je nóg gerichter een schaduw over jouw tuinmeubelen werpen. 
 • De 4 Seasons Outdoor Siesta Premium Wood Look zweefparasol heeft een rond afgewerkt frame, zonder goot. De greep wijkt ook af van de andere zweefparasols. Deze is te bedienen door de draaiknop aan de greep los te draaien, de greep omhoog of omlaag te duwen en de draaiknop weer vast te draaien in het frame. Draai het doek open met de zwengel bij het doek. Naast de zwengel zie je nog een gat in het frame. Je kunt eenvoudig de zwengel uit het frame halen en naar het andere gat verplaatsen. Wanneer je nu weer draait aan de zwengel, kun je het doek naar links of naar rechts kantelen.
 • Van de Madison Monaco zweefparasols zijn vier verschillende soorten verkrijgbaar; de Madison Monaco Open Air, de Madison Monaco Flex Round, de Madison Monaco Flex II en de Madison Monaco Flex III. Deze zweefparasols zijn uitgerust met een extra hendel. Deze hendel is aan de binnenkant van het frame te vinden, ter hoogte van de greep. Duw simpelweg de hendel richting het parasoldoek en trek met je andere hand het doek de gewenste richting op. Laat de hendel los en het doek blijft schuin staan. Duw je de hendel weer naar voren, dan gaat het doek automatisch terug naar de rechte positie.

Instructievideo’s

Bij de parasols in onze webshop vind je gedetailleerde omschrijvingen van het product. Ook staan er meerdere afbeeldingen bij om een goede illustratie van het product te geven. Daarnaast staat bij de meeste stok- en zweefparasols een instructievideo bij de afbeeldingen. In ieder filmpje is stap voor stap te zien hoe je een parasol opzet en welke specificaties deze heeft. Op ons YouTube kanaal kun je al onze instructiefilmpjes nog eens rustig vanuit jouw tuinstoel bekijken. Zo kun jij goed vooronderzoek doen, voordat je een parasol aanschaft.

Parasolvoeten

Je hebt in dit blog al kunnen lezen dat er vele soorten parasols zijn. Niet alleen het model en de werking zijn verschillend per type parasol, ook qua grootte verschillen de parasols van elkaar. Hoe groter de parasol is, des te zwaarder de parasolvoet moet zijn. De parasolvoet dient namelijk als het contragewicht van het frame en het parasoldoek. Voor het gemak hebben we de parasolvoeten onderverdeeld in parasolvoeten voor stokparasols en parasolvoeten voor zweefparasols.

Parasolvoeten voor stokparasols

In het assortiment van Gerrits Tuinmeubelen vind je voor stokparasols diverse parasolvoeten van graniet. Staande parasols zijn er vanaf ø200 cm en 200x200 cm tot ø400 cm en 400x300 cm. Voor iedere grootte heb je een ander tegengewicht nodig. Voor stokparasols zijn parasolvoeten vanaf 25 kg tot 60 kg beschikbaar.

 • De Madison parasolvoet 25 kg is een vierkante voet, gemaakt van graniet. Op het plateau van graniet is een buis bevestigd om de stok van de parasol in te plaatsen. De buisdikte is aan te passen met de bijgeleverde inzetstukjes. Met de draaiknoppen kun je de stok gemakkelijk vastzetten in de buis. De buisdikte is ø 25 - 38 cm. Deze parasolvoet is geschikt voor parasols vanaf ø200 cm en 200x200 cm t/m ø250 cm en 200x250 cm.
 • De Madison parasolvoet 30 kg is een halve parasolvoet. Deze voet bestaat uit een rechthoekig plateau van graniet, met aan de zijkant een buis om de stok van de parasol in te plaatsen. Deze parasolvoet is geschikt voor een balkon of een klein terras. Door het model is deze voet aan de zijkant van een terras te plaatsen. De buis heeft een dikte van Ø 25 - 38 mm . Met de bijgeleverde inzetstukjes is de buisdikte aan te passen. Deze voet is geschikt voor parasols vanaf ø200 cm en 200x200 cm t/m ø250 cm en 200x250 cm.
Parasolvoet25kg-5
 • De Madison parasolvoet 40 kg is een vierkante en verrijdbare parasolvoet. Deze granieten voet is voorzien van twee wielen en een greep, waardoor de voet gemakkelijk te verplaatsen is. De buis om de stok in te plaatsen is met de inzetstukjes aan te passen en heeft een dikte van ø 25 - 55 mm. Deze parasolvoet is geschikt voor parasols vanaf 200x250 cm t/m ø300 cm.
 • De Madison parasolvoet 60 kg is een granieten parasolvoet op vier zwenkwielen. Dankzij de zwenkwielen is de voet, met daarop de parasol, eenvoudig te verrijden. De wielen zijn voorzien van een rem om de voet goed vast te kunnen zetten. Op het plateau van graniet is een buis bevestigd met een aanpasbare dikte van ø 32 - 48 mm. Deze voet is geschikt voor parasol met een grootte van 300x300 cm t/m ø400 cm.

  Parasolvoeten voor zweefparasols

  Zweefparasols hebben door hun omvang en doordat het zwaartepunt aan de zijkant ligt, een zwaardere parasolvoet nodig. De parasolvoeten voor zweefparasols zijn er vanaf 85 kg tot 125 kg. Of kies voor een ingraafvoet.

  Voordat je een zweefparasol op een parasolvoet gaat monteren is het handig om eerst de draaivoet los te maken van de parasol. Onderaan de paal van iedere zweefparasol zitten twee inbusschroeven. Draai deze los om de draaivoet te kunnen verwijderen van de zweefparasol. Op deze manier hoef je niet de hele parasol op je schouder te balanceren, terwijl je de parasolvoet monteert. Zodra je de draaivoet op de parasolvoet gemonteerd hebt, schuif je de paal over de draaivoet en zet je deze weer vast met de twee inbusschroeven.

  draaivoet
  • De Madison parasol kruisvoet 96,5x95,5 cm is gemaakt van gepoedercoat aluminium. Deze voet bestaat uit twee delen die je gekruist op elkaar kunt leggen. In het midden zijn vier schroefgaten aangebracht om de draaivoet van de parasol op te monteren. Met alleen de kruisvoet is het contragewicht voor de parasol natuurlijk te klein. Verzwaar de kruisvoet met betontegels van minimaal 50x50 cm of combineer de kruisvoet met de vulvoet van Madison. De kruisvoet is geschikt voor de Madison Monaco Flex type II en III, de Madison Saint-Tropez en de 4SO Horizon zweefparasols.
  • De Madison 85 kg vulvoet is een voet gemaakt van kunststof. Deze voet is 100x100 cm en is alleen te gebruiken in combinatie met een kruisvoet. De vulvoet bestaat uit vier delen. Vul de vier delen met zand en niet met water. Water verdampt, waardoor het contragewicht steeds minder zal worden en de zweefparasol uiteindelijk kan omvallen. Monteer de draaivoet van de parasol op een kruisvoet en leg vervolgens de vulvoet over de kruisvoet. De vulvoet is geschikt voor de Madison Monaco Flex, de Madison Monaco Open Air, de Madison Saint-Tropez en de 4SO Horizon Premium zweefparasols.
  • De 4 Seasons Outdoor parasolvoet 85 kg is een grijze parasolvoet en is gemaakt van graniet. Deze parasolvoet is uitgerust met vier zwenkwielen, met op ieder wiel een rem. In het midden van de voet zijn vier schroefgaten gemaakt, waar de draaivoet van de parasol bevestigd kan worden met de meegeleverde inbusschroeven. Deze parasolvoet is geschikt voor de Horizon Premium zweefparasol van 4 Seasons Outdoor.
  • De Madison parasolvoet 90 kg is een vierkante voet, gemaakt van graniet. Het plateau heeft vier zwenkwielen met op ieder wiel een rem. In het graniet zijn in het midden vier schroefgaten aangebracht om de draaivoet van jouw zweefparasol op te monteren. Deze parasolvoet is geschikt voor de Madison Monaco Flex, de Madison Monaco Open Air en de 4SO Horizon Premium zweefparasols. Voor de 4SO Siesta Premium Wood Look zweefparasol heb je de Madison parasolvoet 90 kg met adapterplaat nodig.
  • De Madison parasolvoet 120 kg is een granieten voet met vier wielen. Op ieder zwenkwiel zit een rem om de voet goed vast te zetten. In het midden van het graniet zijn vier gaten aangebracht om de draaivoet op te monteren met de meegeleverde inbusschroeven. Deze voet is geschikt voor de Madison Saint-Tropez zweefparasol. Voor de Madison Cannes en de 4SO Hacienda zweefparasols heb je de Madison parasolvoet 120 kg met adapterplaat nodig.
  adapterplaat-1
  • De Terras Easyfoot ingraafvoet is een onzichtbare parasolvoet. Deze parasolvoet is gemaakt van gerecycled kunststof en weegt 8 kg. Bij de voet worden vier schroeven geleverd om de draaivoet erop te monteren. Graaf de voet in, in een gat van 40x40 cm en 55 cm diep. Plaats de voet en vul het gat ongeveer tot de helft met zand of grond. Zet de voet waterpas, druk de grond stevig aan en water het in. Vul het gat volledig en water de voet opnieuw in. Zit de ingraafvoet stevig en waterpas in de grond? Dan kun je de zweefparasol erop monteren. De ingraafvoet is geschikt voor de Madison Formentera, de Madison Monaco Flex, de Madison Open Air, de Madison Saint-Tropez en de 4SO Horizon Premium zweefparasols. De Terra Easyfoot ingraafvoet met adapterplaat is geschikt voor de Madison Cannes, de 4SO Hacienda en de 4SO Siesta Premium Wood Look zweefparasols.

  Dit is natuurlijk erg veel informatie om tot je te nemen. Het is dan ook handig om eerst te bepalen welke parasol je wilt en welke parasolvoet hierbij hoort, voordat je gaat lezen over de montage. Gelukkig kun je bij iedere parasol zien welke accessoires erbij passen. Selecteer een parasol in onze webshop en scroll naar beneden om te zien waarmee deze gecombineerd kan worden.

  Delen

  Related Posts

  Related Products

  Laat een antwoord achter Annuleer antwoord

  Uw email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *