default

Get a quote

Vanaf €50,- gratis thuisbezorgd!*
Gratis retourzending!*
Betalen bij levering*
Alles uit voorraad leverbaar
Laagste prijsgarantie
Schokkend mooie tuinmeubelen!

Schokkend mooie tuinmeubelen!

Bij Gerrits Tuinmeubelen krijgen we veel vragen over onze schokkend mooie tuinmeubelen. Zo ook de vraag waarom tuinmeubelen voor statische elektriciteit kunnen zorgen en wat je hieraan kunt doen. Heb jij last van schokken van jouw tuinmeubelen? In dit blog lees je waardoor statische elektriciteit ontstaat, wat er invloed op heeft en wat je eraan kunt doen.

Waardoor krijg ik steeds elektrische schokken van mijn tuinmeubelen?

Om een oplossing te bieden voor dit probleem, is het handig om eerst te begrijpen waardoor een tuinmeubel een schok kan geven. Een schok is een ontlading van statische elektriciteit. Dit ontstaat door wrijving tussen materialen. Wrijving tussen kledingstukken, tussen kleding en het lichaam, tussen kleding en een tuinstoel of schoenen en vloerbedekking.

Het ene materiaal zal sneller opladen dan het andere materiaal. Kunststoffen laden sneller op dan natuurlijke materialen. Voor het vervaardigen van weerbestendige tuinmeubelen wordt gebruikgemaakt van verschillende soorten kunststof. Tegenwoordig wordt kleding steeds vaker gemaakt van synthetisch materiaal of een mix met synthetische stof. Laat jouw kleding en jouw weerbestendige loungeset nu net een perfecte combinatie zijn voor een schokkend effect.

Wat heeft invloed op statische elektriciteit?

De mate waarin statische elektriciteit aanwezig is en waarop iemand er last van heeft wordt beïnvloed door de volgende punten:

 • Luchtvochtigheid: Eén van de grootste oorzaken van statische elektriciteit is droge lucht. In periodes waarin de luchtvochtigheid erg laag is, zul je eerder een schok krijgen van een tuinmeubel. In de zomer kan het lang droog zijn. Doordat de hete zomerzon de grond uitdroogt zal er ook meer zand op je tuinmeubelen stuiven, wat voor extra wrijving en dus meer statische lading zorgt. 
 • Kleding en schoenen: Hoeveel iemand last heeft van schokken, hangt erg af van het schoeisel dat iemand draagt. Draag je veel synthetische kleding of gebruik je geen wasverzachter? Dan zal je sneller opladen door wrijving en ervaar je meer last van statische elektriciteit dan anderen. Draag je rubber zolen? Dan kan de elektriciteit niet weggeleid worden naar de grond.
 • Weerstand per persoon: Persoonlijke kenmerken hebben ook invloed op de mate waarin iemand last heeft van statische lading. De weerstand van de huid verschilt per persoon. Iemand met een droge huid zal ook eerder een schok ervaren.

  Mannen en vrouwen verschillen veel van elkaar, ook als het gaat om statische elektriciteit. Vrouwen kunnen erg veel hebben. Toch zijn ze gevoeliger voor schokken. Anders dan vrouwen hebben mannen een dikkere opperhuid, waardoor hun zenuwuiteinden meer verstopt zitten. Mannen ervaren schokken hierdoor doorgaans als minder heftig dan vrouwen. De detectiegrens voor een ontlading ligt bij vrouwen en kinderen op zo’n 3.000 volt en bij mannen op 4.000 tot 5.000 volt. Dus mannen, wuif de klachten van je vrouw en kind(eren) niet weg, ze hebben er daadwerkelijk meer last van.
schokkende-sfeerfoto

Wat kun je doen tegen schokken van je tuinmeubelen?

Helaas is het niet mogelijk om volledig te voorkomen dat je schokken krijgt van je tuinmeubelen. Gelukkig zijn er wel dingen die jij kunt doen, zodat je minder vaak schokken krijgt. Zo zijn er simpele aanpassingen en handelingen om schokken zoveel mogelijk te voorkomen en om pijnloos te ontladen.

Voorkomen doe je zo:

 • Draag bij voorkeur kleding dat is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen of linnen.
 • Kies voor schoenen met een zool van leer in plaats van een rubber zool. Het leer geleidt de energie de aarde in.
 • Gebruik een wasverzachter met antistatische eigenschappen voor je kleding of gebruik witte azijn als milieuvriendelijk alternatief.
 • Behandel je kleding, de tuinstoelen en het buitenkleed met een antistatische spray. Een antistatische spray kun je kopen of zelf maken van water en een beetje antistatische wasverzachter of witte azijn.
 • Houd je tuin en je tuinmeubelen vochtig. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vernevelaar. Je kunt gebruik maken van een tuinslang met een standen sproeikop, een plantenspuit of hang een vernevelaar boven het terras. Heb je kunstgras? Ook dit is gemaakt van kunststof, dus vergeet ook het kunstgras niet vochtig te maken. Wij raden je aan om je tuin in de ochtend of avond te bevochtigen. Dan verdampt het water minder snel en heeft je tuin de tijd om het water op te nemen. 

Zo kun je pijnloos ontladen:

 • Raak een metalen voorwerp aan of pak het vast. Denk aan een sleutel, de buitenkraan of een deurklink. Metaal geleidt de elektriciteit, waardoor jij geen schok krijgt. Je nagel laat de elektriciteit het beste door het metaal geleiden. Wij adviseren om een geleidend object aan te raken voordat je opstaat van je loungebank of loungestoel.
 • Doe een veiligheidsspeld in je broekzak. De veiligheidsspeld neemt de statische lading van je kleding over. Zo kun je statische lading altijd en overal pijnloos ontladen. Ook wanneer je bij Gerrits Tuinmeubelen tussen de tuinsets door, over het tapijt loopt!
Delen

Laat een antwoord achter Annuleer antwoord

Uw email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *