Tuinmeubelspecialist sinds 1991
Laagste prijsgarantie
Levering binnen 5 dagen
Direct afhalen mogelijk
Vanaf €50,- gratis thuisbezorgd!
Achteraf of in termijnen betalen
Help jouw palmen de winter door

Help jouw palmen de winter door

Ontdek Sunny Garden. Dé tropische tuin van Emmen, vol met exclusieve palmbomen. Geert heeft de tuin niet alleen zelf ontworpen, hij heeft het ook zelf aangelegd. In de wintermaanden worden de palmen allemaal beschermd met een eigen ombouwkas met verwarming om te zorgen dat ze de winter doorkomen. Ben jij benieuwd hoe Geert dit aanpakt? Lees dan snel verder.

Zonder ontwerp begonnen

Geert heeft al jarenlang een passie voor palmbomen. Zijn vorige tuin stond ook vol met verschillende palmen, maar deze tuin was veel kleiner. Zijn hobby liep zo erg uit de hand dat de familie op zoek ging naar een woning met een grotere tuin. Toen Geert met zijn gezin de huidige woning betrok, stond de tuin vol met bomen. Het was een echte fruitgaard.

Geert en zijn vrouw hebben de tuin helemaal zelf aangelegd. "Ik heb geen ontwerp gemaakt, ik ben zo begonnen. En terwijl ik bezig was, verzon ik steeds weer wat nieuws in de tuin." Geert heeft inmiddels 18 jaar zijn eigen hoveniersbedrijf. "Ik heb dit niet van mijn ouders meegekregen, mijn interesse lag hier. Ik ben een groenopleiding gaan doen en ben zo het vak ingerold."

Een tropische exotische tuin

Op de vraag wat voor stijl de tuin heeft, is hij duidelijk: "het is een tropische, exotische tuin. Alles wat in de tuin staat hoort eigenlijk niet in Nederland, het hoort niet in dit klimaat." Dit vindt Geert juist de kick; iets laten groeien wat hier niet hoort. In de tuin staan dan ook eigenlijk geen ‘normale’ palmbomen, het zijn allemaal aparte soorten.

De Canarische dadelpalm

"Ik ben het meest trots op de Canarische Dadelpalm. Dit is echt een sierlijke palm met gevarieerd blad en een dikke stam. Het is de grootste palm die ik in mijn tuin heb staan. Het was dan ook een hele klus om die hier te krijgen." De Canarische Dadelpalm geeft meteen een exotische vakantiesfeer aan de tuin. "De Brahea Super Silver is ook één van de favorieten van Geert. Je zal er niet snel een tweede palm van vinden. Deze is echt uniek."

Blogfoto-Geert-palmen-winter-Gerrits
Blogfoto-verwaming-palmen-winter-Gerrits

Hoe komen de palmen de winter door?

In de winter hebben de Palmen extra aandacht nodig, ze zijn namelijk niet winterhard. In de wintermaanden worden de palmen allemaal beschermd met een eigen ombouwkas, waarvan sommige met eigen verwarming. Op deze manier moeten ze de winter doorkomen. Het belangrijkste is dat de palmen droog de winter doorkomen. Als er water in het hart van de palm komt en het vriest, dan vriest de palm kapot. De palmen worden warm gehouden met warmtekabels met elk een aparte thermostaat. Deze slaat aan als het gaat vriezen. De warmtekabels bevinden zich vooral om het hart van de palm. Het is vooral belangrijk dat het hart droog en warm blijft.

De ombouwkassen maakt Geert zelf. Per hok is Geert zo een halve dag bezig. "Het is een hele klus, maar ik vind het prachtig om te doen. Het is echt mijn hobby." In november start hij met het maken van de hokken, voordat de echte vorst begint. Deze hokken laat hij er 4 tot 5 maanden omheen staan. In maart breekt hij ze weer af en ruimt hij ze op.

Ombouwkas van polycarbonaat

Een aantal ombouw kassen zijn gemaakt van tunnelfolie, anderen van polycarbonaat. De platen van polycarbonaat zijn het beste om te gebruiken, maar deze zijn ook vrij prijzig in aanschaf. Het materiaal is een kunststofsoort dat zeer sterk is. Het is zelfs 250 keer sterker dan glas. Besluit je om voor deze winter een ombouwkas te bouwen van dit materiaal? Het is een investering, maar volgend jaar is het nog in prima conditie en dus zo weer te plaatsen. Tunnelfolie is een goedkopere oplossing. Het is minder goed dan polycarbonaat, maar het functioneert prima.

Als Geert ‘s ochtends wakker wordt, kijkt hij direct naar het weerbericht van de dag. Vriest het niet? Dan gooit Geert de hokken open. Het is namelijk erg belangrijk dat er, wanneer het niet vriest, lucht bij de palmen kan komen.

Blogfoto-palmen-winter-Gerrits
Blogfoto-kas-palmen-winter-Gerrits
Blogfoto-ingepakt-palmen-winter-Gerrits

Het favoriete hoekje

De favoriete plek in de tuin is toch echt de overkapping. Hier zit je beschut, droog en heb je overzicht over de hele tuin. "We eten hier eigenlijk ook altijd, aan de granieten tuintafel. Deze hebben we al jaren. Het graniet kan niet stuk gaan, er gebeurt niks mee. In het voorjaar zitten we het liefst in de oranjerie. Dit is een kas, maar deze wordt eigenlijk niet voor de planten gebruikt. Het is meer om in te zitten. Als het buiten nog te koud is, kun je hier al snel in want het is er lekker warm. We gebruiken het ook veel voor feestjes, het is erg gezellig om in te zitten."

Tuininspiratie opdoen

Tuininspiratie doet Geert op in Brabant. "Ik rijd vaak naar Brabant, langs speciale kwekers. Ik koop wat en zoek pas thuis of ik plek heb. Ik word er heel hebberig van. Daarnaast ben ik natuurlijk hovenier, dus ik kom in veel tuinen. Eigenlijk doe ik iedere dag tuininspiratie op."

Wil jij ook tuininspiratie opdoen? Geert deelt zijn tuinplezier en -kennis graag. Kom langs tijdens de open tuinen dagen in het voorjaar, waarbij hij zijn hekken een aantal dagen opent voor publiek.

Geert's favorieten

Delen

Related Posts

Laat een antwoord achter Annuleer antwoord

Uw email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *