Tuinmeubelspecialist sinds 1991
Laagste prijsgarantie
Levering binnen 5 dagen
Direct afhalen mogelijk
Vanaf €50,- gratis thuisbezorgd!
Achteraf of in termijnen betalen
Tuinmeubelen – materiaalsoorten en onderhoudsadvies

Tuinmeubelen – materiaalsoorten en onderhoudsadvies

Ben jij van plan om tuinmeubelen te kopen? Of sta jij op het punt om jouw tuinmeubelen schoon te maken? In dit uitgebreide blog lees je alles over tuinmeubelen van verschillende materialen en hoe je deze materialen het beste onderhoud. Voor het gemak hebben we de materiaalsoorten onderverdeeld in kunststof tuinmeubelen, metaalsoorten, natuurlijke materialen en tuinkussen materiaal. Zo kun jij gemakkelijk door scrollen naar de informatie die voor jou relevant is.

  1. Kunststof tuinmeubelen
    • HPL
    • Polywood
    • Rope
    • Wicker
    • Cord
  2. Metaalsoorten
    • Aluminium
    • RVS
    • Staal
  3. Natuurlijke materialen
    • Graniet
    • Teakhout
  4. Tuinkussens

1. Kunststof tuinmeubelen

Bij Gerrits Tuinmeubelen kom je diverse tuinmeubelen tegen die geheel of deels van kunststof zijn gemaakt. Kunststof geeft een moderne uitstraling aan jouw tuinset. De voordelen van kunststof zijn:

  • Kunststof is in verschillende kleuren en vormen te produceren;
  • Kunststof is onderhoudsarm;
  • Kunststof is weerbestendig.

Lees hieronder verder over kunststof tuinstoelen, polywood, rope en wicker tuinmeubelen.

kunststoftuinstoel

Wil jij een kunststof tuinstoel?

Een kunststof tuinstoel kan geheel of gedeeltelijk gemaakt zijn van kunststof. De Barbados Ravella is een mooi voorbeeld van een kunststof tuinstoel welke volledig gemaakt is van kunststof. Een kunststof kuipstoel heeft alleen een kunststoffen zitkuip. Kijk maar eens naar de Hartman tuinstoelen collectie in ons assortiment. Beide modellen zijn ergonomisch gevormd en leverbaar in verschillende kleuren. Kleine plastic korrels worden gesmolten en in een mal gegoten. Hierdoor kan er gekozen worden uit meerdere kleuren en kan een tuinstoel stijlvol, ergonomisch en speels gevormd worden. Het kunststof is eenvoudig te reinigen met een mild sopje en de tuinstoelen zijn licht van gewicht.

Waarvan is HPL gemaakt?

HPL is gemaakt van meerdere dunne lagen kunststof. Deze lagen worden onder zeer hoge druk op elkaar geperst. Door dit proces ontstaat één geweldig sterke massa. De afkorting HPL staat dan ook voor High Pressure Laminate. In de tuinmeubelindustrie wordt dit materiaal vaak toegepast voor het vervaardigen tot HPL tafelblad. Dit omdat het vele voordelen kent:

  • HPL is extreem hard en duurzaam
  • HPL is weerbestendig
  • HPL is onderhoudsarm
  • HPL is kras- en kleurvast
  • HPL kan in diverse uitvoeringen worden gemaakt

Hoe onderhoud je HPL?

HPL is een materiaalsoort dat weinig onderhoud vraagt en eenvoudig te reinigen is. Het schoonmaken van een HPL tafelblad kan met warm water, een druppeltje groene zeep en een zachte doek.

Doordat HPL weerbestendig is kan een HPL tuintafel het hele jaar door buiten blijven staan. Verleng de levensduur van jouw HPL tuinmeubelen, door ze in de herfst en winter onder een overkapping of in de schuur te stallen. Heb jij geen ruimte om jouw tuinmeubelen binnen op te bergen? Laat ze dan onafgedekt buiten staan. Het gebruik van een tuinmeubelhoes raden wij ten zeerste af. Tuinmeubelhoezen hebben een ‘verstikkend’ effect. Dit vergroot de kans op vlekken en kringen op het HPL.

De voordelen van polywood tuinmeubelen

Polywood is een sterke materiaalsoort. Dit materiaal heeft het uiterlijk van hout, maar is gemaakt van duurzaam kunststof. Polywood lijkt uiteraard meer op kunststof dan op hout, maar heeft wel een unieke "houtstructuur". Polywood tuinmeubelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Daarnaast kent Polywood nog vele voordelen: Polywood heeft een unieke houtlook structuur Polywood is relatief licht in gewicht Polywood is eenvoudig te reinigen

Polywood schoonmaken en onderhouden

Polywood tuinmeubelen zijn eenvoudig te reinigen met behulp van groene zeep, water en een zachte borstel of een zacht doekje. Door het materiaal regelmatig af te nemen met een zachte doek of een borstel, behoudt polywood de warme uitstraling en gaat het materiaal langer mee.

Waarvan is rope eigenlijk gemaakt?

Rope past perfect in een hedendaagse tuinstijl. Rope ziet er stoer uit en is speciaal ontwikkeld voor buiten gebruik. Dit materiaal lijkt op touw, maar is gemaakt van weerbestendige materialen. De buitenkant is gemaakt van acryl, dit is kleurvast en weer- en UV-bestendig. De kern is gemaakt van polypropyleen. Dit materiaal is soepel en neemt geen vocht op. Rope wordt rond of plat geweven en rond het frame gewikkeld voor een geweldig resultaat. Je maakt een tuinstoel, of loungeset van rope gemakkelijk schoon. Veeg vuil weg met een zachte borstel. Was rope tuinmeubelen met een simpel sopje van lauwwarm water en groene zeep.

Hou jij van wicker tuinmeubelen?

Zet jij graag een landelijke tuinsfeer neer? Dan hou jij vast van wicker tuinmeubelen. Wanneer je wicker wilt toepassen in jouw tuin kun je kiezen voor wicker tuinstoelen of een complete wicker tuinset. Wicker tuinmeubelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren en stijlen. Door het grote aanbod is er voor iedereen een geschikte tuinset van wicker verkrijgbaar. Zo zijn er diningstoelen, loungestoelen, hockers en complete loungesets van wicker vlechtwerk gemaakt.

wicker

Wat is wicker eigenlijk? Wicker is vlechtwerk gemaakt van met de hand gevlochten kunststof draad. Het draad heeft een natuurlijke uitstraling en is verkrijgbaar in plat, halfrond en rond wicker. Hoe ronder het vlechtdraad, des te sterker het is. Wicker is licht van gewicht, sterk, duurzaam, onderhoudsarm en eenvoudig te reinigen. Gebruik voor het reinigen van wicker tuinmeubelen een zachte borstel, lauwwarm water en een beetje groene zeep. Wicker is wat gevoelig voor snelle temperatuursverandering. Wij raden je daarom aan om deze tuinmeubelen niet vanuit de kou naar een goed verwarmde ruimte te verplaatsen of andersom. Het materiaal heeft tijd nodig om op temperatuur te komen. Het is ook niet aan te raden om op wicker tuinmeubelen plaats te nemen tijdens vorst.

Wil jij graag wicker tuinstoelen? Kies dan voor een verstelbare tuinstoel. Een tuinstoel met een verstelbare rugleuning is met een gasveer in de gewenste positie te zetten. Hierdoor geniet jij van de perfecte zithouding. De gasveer is met een beetje vet soepel te houden, waardoor deze extra lang mee zal gaan.

Wat is cord?

Sinds kort is er een nieuw materiaal op de tuinmeubel markt. Twisted cord. Voor het gemak wordt dit materiaal cord genoemd. Cord is gemaakt van kunststof strengen. Deze strengen zijn licht van gewicht, zelfs lichter dan water. De kunststof strengen worden drievoudig gedraaid, wat het erg sterk maakt. Vervolgens is het in allerlei structuren te spannen en vlechten. Ook is cord in verschillende kleuren uit te voeren. Het materiaal is stugger dan rope en minder stug dan wicker. De gedraaide strengen geven een natuurlijke look.

Cord is een waterbestendig materiaal dat 0% water opneemt. Het water loopt er gelijk vanaf. Neem het materiaal na een regenbui af met een doekje en het is weer helemaal droog. Daarnaast is cord niet ontvankelijk voor zout en chloor. Dit maakt het materiaal geschikt voor tuinen en terrassen aan zee of met een zwembad.

Cord is gemaakt van ongeveer dezelfde bestandsdelen als wicker vlechtwerk en rope. Deze bestandsdelen maken het materiaal weerbestendig, sterk en ideaal voor buiten gebruik. Het materiaal is getest onder verschillende weersomstandigheden en is uiteraard glansrijk door deze test gekomen. Het kunststof is 100% recyclebaar. Dit maakt het zeer duurzaam. Tuinmeubelen met een cord afwerking kunnen door deze fantastische eigenschappen het hele jaar buiten staan. Het cord is eenvoudig te reinigen met een beetje water en groene zeep.

2. Metaalsoorten

Voor het maken van tuinmeubelen wordt vaak gebruik gemaakt van metaal. Zo is het frame van een wicker tuinmeubel bijvoorbeeld gemaakt van aluminium. Lees hieronder over de diverse metaalsoorten die toegepast worden bij het vervaardigen van tuinmeubelen, de voordelen en het onderhoud.

Benieuwd naar aluminium tuinmeubelen?

Wil jij graag tuinmeubelen van aluminium kopen? Dan zit je bij Gerrits Tuinmeubelen goed. In ons assortiment vind je diverse aluminium tuinmeubelen. Van aluminium loungetafel tot aluminium loungeset en van aluminium tuinstoel tot complete aluminium tuinset. Aluminium wordt veel gebruikt als frame van tuinmeubelen. Dit materiaal heeft als voordelen dat het niet roest en dat het vrij licht is van gewicht. Hierdoor kunnen aluminium tuinmeubelen gerust langdurig buiten blijven staan en zijn ze ook makkelijk te verplaatsen of op te bergen. Omdat aluminium een zachte metaalsoort is, worden tuinmeubelen van aluminium voorzien van drievoudige poedercoating. Dit beschermd het materiaal tegen krassen en het geeft een nette afwerking in een mooie kleur.

Wat is RVS?

RVS is gemaakt van verschillende legeringen en staat voor roestvast staal. Roestvast staal wordt ook wel roestvrij staal genoemd. Dit is een algemeen ingeburgerde term, al is iedere staalsoort dat nog niet geroest is, roestvrij.

Laat je niet van de wijs brengen door de naam, op roestvast staal kan wel degelijk roest ontstaan. Roestvast staal heeft de eigenschap om na verloop van tijd kleine roestplekjes te ontwikkelen, hoewel het niet roest. Dit heeft te maken met externe oxidatie. IJzer deeltjes zweven overal door de lucht en kunnen landen op het materiaal. Deze deeltjes kunnen gaan roesten. Regelmatig reinigen van RVS tuinmeubelen kan voorkomen dat ijzerdeeltjes blijven kleven. Door het reinigen wordt het oppervlak van het materiaal gladder, waardoor ijzerdeeltjes niet blijven plakken. Roestvrij staal moet vaker worden schoongemaakt als het in de buurt van spoorlijnen of weiden met vee wordt geplaatst.

RVS schoonmaken doe je met een zachte doek of zachte borstel en warm water. Eventueel kun je RVS behandelen met RVS reiniger. RVS tuinmeubelen met poedercoating vragen minder aandacht. Daarom zijn de meeste tuinmeubelen voorzien van een beschermende poedercoating in een stijlvolle kleur.

RVS heeft als voordelen dat het een lange levensduur heeft en dat het uitstekend vervormbaar is. Ideaal dus om ronde vormen aan te brengen in minimalistische tuinmeubelframes. 

Wordt er voor tuinmeubelen ook staal gebruikt?

In onze webshop zul ook zeker tuinmeubelen tegenkomen die gedeeltelijk van staal zijn gemaakt. Onze tuintafels met een tafelblad van graniet, zijn vaak uitgerust met een onderstel van staal. Er wordt voor een stalen onderstel gekozen bij een granieten tafel om het gewicht te kunnen dragen. De stalen poten van een granieten tafel komen voor in verschillende stijlen: rechte poten, X-poten, U-poten en gekruiste matrixpoten. Om deze tuintafels geschikt te maken om langdurig buiten te laten staan, wordt er gebruik gemaakt van gepoedercoat staal. De poedercoating geeft tuintafels met een stalen onderstel een strakke afwerking en een optimale bescherming. Neem het gepoedercoate staal zo nu en dan eens af met een vochtige, zachte doek.

3. Natuurlijke materialen

In een tuin gebruiken mensen graag natuurlijk ogende of natuurlijke materialen. Dit past erg goed in een buiten ruimte. Bij Gerrits Tuinmeubelen zul je dan ook veel graniet en teakhout tegenkomen. Dit zijn prachtige natuurproducten, waarover we je graag meer vertellen.

Wil jij een granieten tuintafel?

Graniet is een natuurproduct dat van nature sterk en duurzaam is. Het is een stollingsgesteente dat voor een groot deel bestaat uit mineralen. Het wordt gewonnen door het ondergronds stollen van magma. Het graniet wordt diep onder de grond gestold en koelt langzaam af. Hierdoor hebben de mineralen tijd om kristallen te vormen voor een sprankelend effect. Dit proces maakt iedere granieten tuintafel uniek. Doordat graniet onder een zeer hoge temperatuur ontstaat is graniet erg sterk en bestand tegen extreme temperaturen. Graniet zal niet barsten door hitte of vorst en kan het hele jaar buiten blijven staan. Dit maakt het materiaal uitermate geschikt om te vervaardigen tot tuintafel. Het graniet wordt gebrand en gepolijst voor een luxe uitstraling. Het glad gepolijste oppervlak is gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Om graniet te reinigen heb je enkel een zachte doek of een zachte borstel nodig en lauwwarm water met groene zeep. Gebruik geen harde borstel, schuurspons of staalwol om graniet schoon te maken. Dit materiaal is licht gevoelig voor krassen.

graniet

Wil jij een granieten tuintafel kopen? Bedenk dan van tevoren goed waar je deze tuintafel wilt hebben staan. Graniet is erg zwaar en wordt daarom door onze medewerkers geplaatst in goed begaanbare tuinen en alleen op de begane grond. Wil jij jouw tuintafel van graniet verplaatsen of ga je verhuizen? Dan kun je bij Gerrits Tuinmeubelen een granietkar lenen, om het verplaatsen te vergemakkelijken.

Let op: Leg een tafelblad van graniet niet plat op de grond neer, dan is het zo goed als niet meer mogelijk om het tafelblad op te pakken.

Wat is teak voor houtsoort?

Teakhout is een hardhout met een warme uitstraling. Deze houtsoort overtreft alle andere houtsoorten op het gebied van duurzaamheid, stabiliteit en weerbestendigheid. Het hout is zelfverzorgend door de van nature aanwezige oliën en vetten in het hout. Hierdoor kunnen teakhouten tuintafels, tuinbanken, loungesets en andere tuinmeubelen van teakhout, het hele jaar buiten blijven staan. Dit maakt teakhout erg populair om te gebruiken voor tuinmeubelen. Teakhout is verkrijgbaar als onbehandeld of behandeld hout. Onbehandeld teak heeft een natuurlijke kleur. Behandeld teak heeft vaak een grey wash finish.

Teakhout

Hoe houd je teakhouten tuinmeubelen mooi?

Teakhout is een houtsoort dat “leeft”. Dit wil zeggen dat het hout kan krimpen of barsten. Dit komt door verandering in temperatuur of doordat het hout erg droog is geworden. Daarnaast zal teakhout op den duur zijn warme, goudbruine kleur verliezen en vergrijzen. Dit is vergelijkbaar met Douglas/ Lariks hout. Sommige mensen vinden dit juist erg mooi. Andere mensen houden niet van barstjes en een grijze kleur. Barsten in het hout kun je tegengaan door het teak regelmatig goed nat te maken. Wil je de bruine kleur behouden? Dan vraagt teakhout wat extra onderhoud. Teakhout behandelen kan met teakolie of sealer. De olie of sealer vormt een beschermlaag, welke beschermt tegen vlekken en verkleuring. Wanneer je denkt dat jouw teakhouten tafel of teakhouten tuinbank begint te verkleuren, is het verstandig om het eerst licht op te schuren. Breng vervolgens een nieuwe laag teakhout olie of sealer aan. In plaats van een olie of sealer is beitsen ook een optie. Wanneer je teakhout behandeld, moet je dit regelmatig bijhouden.

Wij raden je aan om tuinmeubelen van teakhout voor de winterperiode schoon te maken. Gebruik hiervoor een zeep of teakhout cleaner in combinatie met lauwwarm water. Zowel onbehandeld als behandeld teakhout is gevoelig voor groene aanslag. Verwijder groene aanslag door het tuinmeubel goed nat te maken. Gebruik hiervoor geen hogedrukspuit, maar meerdere emmers water of een tuinslang. Zorg dat het hout goed doorweekt is. Gebruik vervolgens groene zeep en een borstel en borstel tegen de ‘haren’ in om de groene aanslag weg te boenen.

4. Tuinkussen materiaal

Bij Gerrits Tuinmeubelen vind je een ruim assortiment aan tuinkussens en sierkussens. Zo kun je bij ons terecht voor al jouw loungekussen, ligbedkussen, tuinbankkussen, sierkussen en stoelkussen wensen.

Delen

Laat een antwoord achter Annuleer antwoord

Uw email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *