default

Get a quote

Vanaf €50,- gratis thuisbezorgd!
Gratis retourzending!
Betalen bij levering
Alles uit voorraad leverbaar
Laagste prijsgarantie
Is jouw tuin winterklaar?

Is jouw tuin winterklaar?

De herfst is begonnen en de bladeren vallen van de bomen. Oktober en november zijn dé maanden om bezig te gaan met het winterklaar maken van je tuin. Veel mensen beginnen hier in september al mee, maar vergeten soms toch nog een paar onderdelen van de tuin. In dit blog geven we je informatie over het opbergen van tuinmeubelen, belichten we een aantal tuinmeubelmaterialen, vertellen we over parasol onderhoud en geven we leuke tips voor de natuur in jouw tuin.

winterklaar-overkapping4

Moet ik mijn tuinmeubelen afdekken?

Veel mensen denken bij het opbergen van de tuinmeubelen aan het afdekken met een hoes. Een tuinmeubelhoes heeft echter een verstikkend effect, waardoor vocht niet weg kan. Dit kan voor schimmel en weerplekken zorgen op je tuinmeubelen, ongeacht het type materiaal. Daarom adviseren wij om je tuinmeubelen onafgedekt buiten te laten staan. Wanneer je jouw tuinmeubelen onafgedekt buiten laat staan is het verstandig om eventueel opgewaaid vuil, zoals bladeren, tijdig weg te vegen om vlekken te voorkomen. Verder is het verstandig om alle accessoires die op je tuintafel staan een ander plekje te geven in de herfst en winter. Zo kunnen er geen kringen of vlekken in het blad trekken.

Heb jij de ruimte om je tuinmeubelen op te bergen onder de overkapping, in de schuur of garage? Dan gaat hier de voorkeur naar uit. Zorg er wel voor dat je ze schoon en droog opbergt. Op deze manier heeft viezigheid geen kans om vaste aanslag te worden.

Tuinkussens kun je het beste opbergen op een droge plek, op zolder of in een tuinhuisje of schuur. Wil je nog meer weten over het onderhouden en opbergen van tuinkussens? Lees dan ook eens "Het Grote Tuinkussen Blog".

Wat voor effect heeft vorst op de materialen van jouw tuinmeubelen?

Vorst kan invloed hebben op materialen. Dat weten we allemaal. Maar in welke mate heeft het invloed op jouw tuinmeubelen? En kun je jouw tuinmeubelen tegen vorst beschermen? Hieronder nemen we de materialen door, waar we de meeste vragen over krijgen:

  • Teakhout: Tuinmeubelen van teakhout hebben lucht nodig om het te beschermen tegen groene aanslag en schimmels. Laat daarom jouw teak tuintafel of tuinbank onafgedekt buiten staan of zet deze droog weg onder een overkapping of in de schuur. Tijdens zeer koude dagen is de luchtvochtigheid vaak laag. Door de droogte zullen er in het hout sneller barstjes en scheurtjes ontstaan. Dit is helemaal niet erg en dit zal tijdens periodes met een hoge luchtvochtigheid wegtrekken, of door het hout in het voorjaar goed nat te maken.

  • Aluminium: Tuinmeubelen van aluminium worden doorgaans voorzien van drie lagen poedercoating om het te beschermen tegen vuil en water. Metalen frames zijn hol, waardoor er water in kan blijven staan. Tijdens vorst bevriest het water, waardoor het zal uitzetten. Houdt je tuinstoelen schuin om het water eruit te laten lopen. Zo voorkom je dat het frame barst door ijsvorming.

  • Graniet: Het natuursteen graniet is bestand tegen hitte en vorst. Het gesteente barst niet onder extreme temperaturen, gaat lang mee en blijft lang mooi.

Wil je meer weten over materialen en het onderhoud van je tuinmeubelen? Lees dan ook eens het "Tuinmeubelen – materiaalsoorten en onderhoudsadvies" blog.

Kan een parasol buiten blijven staan?

Een parasol kun je het beste schoon, droog, in een parasolhoes en binnen opbergen. Het opbergen van je parasol kun je het beste aan het eind van de zomer of in het najaar doen, op een droge dag. Maak je parasoldoek en het frame schoon met lauwwarm water en eventueel een beetje groene zeep. Laat de parasol goed drogen voordat je hem inklapt en er een hoes omheen doet. De beste manier om de parasol te laten drogen is door hem op te zetten. Zorg ervoor dat de parasol uit de zon staat te drogen, om verkleuring te voorkomen.

Voor uitgebreide informatie over het schoonmaken en opbergen van je parasol verwijzen we je graag naar het blog “Hoe kan ik mijn parasol schoonmaken?”.

Diervriendelijke tuin

In het najaar en de winterperiode zie je minder dieren in je tuin, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Het is juist in de winter belangrijk om nog aan de dieren te denken en je tuin er op aan te passen. Zo help je de dieren een handje tijdens de koude wintermaanden. Voor de vogels kan je een voedertafeltje of nestkastje ophangen. Zo hebben ze nog even de tijd om te wennen voordat ze echt gaan broeden. Er zijn ook vogelsoorten die dit soort kastjes gebruiken als slaapplek voor de koude maanden. Egels, kikkers of padden zoeken beschutting tussen bladeren. Laat dus gerust wat bladeren in een hoekje van de tuin liggen. Net als gevallen vruchten van bomen of struiken; laat ze liggen voor de dieren, die eten er lekker van.

tit-feeder-winter-small-bird-sits-edge-house-with-bread

TIP: Help de dieren door een stukje in de heg open te laten. Zo kunnen ze makkelijker van tuin naar tuin bewegen om een winterplekje te vinden.

Wil jij een bloemvolle lente?

Om volgend jaar ook nog te genieten van je planten is het goed om in het najaar alvast voorbereidingen te treffen. Het gazon kan je verticuteren, bemesten en misschien waar nodig een beetje bij zaaien. Zorg ervoor dat het gras genoeg water krijgt. Wist je trouwens dat gras niet meer groeit onder de 6 graden? Je hoeft het gras dus niet te maaien in de winter. 

Je veranda of overkapping kan je natuurlijk niet vergeten. Veeg de gevallen bladeren bij elkaar voor een opgeruimd terras. Zorg ervoor dat takken en blad van het dak worden verwijderd, zodra de bomen geen bladeren meer hebben. En wanneer je toch op het dak bezig bent, controleer dan ook even de goot. Niets is zo vervelend als een dakgoot die verstopt is. 

Dit is hét moment om bloembollen te planten. Zo heb je in het voorjaar en in de zomer een tuin vol met mooie bloemen. Daarmee maak je de bijen en vlinders erg blij!

Meubels voor je tuin bij Gerrits Tuinmeubelen

Heb je alles gelezen wat we net hebben verteld? Dan kan je rustig van de winter gaan genieten. Wil je toch nog meer informatie of alvast oriënteren op nieuwe tuinmeubelen voor in jouw tuin? Kom dan langs in één van onze showrooms in Emmen of Vroomshoop of neem telefonisch contact met ons op. 

Delen

Related Posts

Laat een antwoord achter Annuleer antwoord

Uw email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *